Päivi Martikkala

Urheilijaprofiili – Päivi

Kuka olet, mistä tulet?
Nimeni on Päivi Martikkala. Työskentelen lastentarhanopettajana Tikkuvuoren päiväkodissa Seinäjoella. Kaksi lastani ovat muuttaneet jo pois kotoa.

Millainen on liikuntataustasi ennen CrossFit:n aloittamista?
Olen aina harrastanut liikuntaa jossakin muodossa. Ensimmäinen intohimoni oli tanssi, johon en saanut sellaisia mahdollisuuksia kuin olisin halunnut, mutta jonkin verran kuitenkin. Pisimpään olen harrastanut ryhmäliikuntaa eri kuntosaleilla. Olen kokeillut varmaan kaikkea Aerobicista Body Pumpiin, lempparini oli kuitenkin Body Combat. Jossain vaiheessa ystäväni houkutteli minut maratonkouluun, ja siitä alkoi monen vuoden juoksuharrastus. En koskaan oikein pitänyt siitä, mutta siitä huolimatta ehdin juosta viisi maratonia eri puolilla maailmaa, ja lukuisan joukon puolimaratoneja. Vaikka en juoksusta pitänyt, se porukalla treenaaminen ja matkustaminen sai aina vaan uudelleen ylittämään itsensä.

Mitä olet saanut harrastukselta?
Laji kolahti heti. CrossFit on ollut paljon monipuolisempi laji kuin osasin odottaa. Treenit on myös rakennettu vaihteleviksi. Alkuun tuli treenattua vähän liikaakin, kun mistään ei malttanut olla pois. Nyt malttaa pitää jo parin treenipäivän jälkeen lepopäivän.

Minulle on tärkeää, että harjoituksissa joku tsemppaa ja joka sanoo mitä tehdä, ja täällä sitä tsemppiä riittää. Sitä venyy ihan mahdottomiin suorituksiin, kun valmentajien lisäksi treenikaverit kannustavat! CrossFitissa on hyvää myöskin se, että aina voi tulla, vaikka kaikkea ei osaakaan. Kaikki voidaan skaalata omalle tasolle sopivaksi. Ja se tunne, kun yhtäkkiä opit jotain! Mä en ollu kuvitellutkaan, että koskaan oppisin kiipeämään köyteen, ja eräällä kerralla mä vaan olin siellä katossa!

Se, että olen huomattavasti vanhempi kuin salin keski-ikä (epävirallisesti kai edelleen salin vanhin?), ei ole menoa haitannut. Salilla kaikki moikkaa ja kannustaa toisiaan ikään tai statukseen katsomatta. On ollut ilo tutustua täällä moniin todella

Miksi CrossFit ja mikä siinä on parasta?
Jo nuorena lähdin mieluummin hiihtämään umpihankeen kuin ladulle. Minua viehättää tehdä jotain raskasta. Olin kuullut lajista ja olin kiinnostunut, mutta se viimeinen sykäys puuttui. Se tuli sitten siinä, kun tuttu Heidi kuntokeskuksesta perusti salin, jaolin siellä tutustunut kovasykkeiseen intervallitreenaukseen. Päätös oli lopulta aika helppo.

Mitkä ovat olleet henkilökohtaisia haasteitasi ja onnistumisiasi?
Suurin haaste on varmaan korvien välissä. Kroppa sanoo kyllä ja alitajunta että ei. Neuvottele siinä sitten. Onnistumisia on tullut paljon. Suurimpana niistä on itsensä voittaminen, kun vaan lähtee tekemään joskus mahdottomaltakin kuulostavaa treeniä, ja hetken päästä huomaa, että nyt se on tehty! Ja mä pystyin siihen!

Vapaa sana: jäikö jotain sanomatta?
Sellaiselle, joka miettii, uskaltaisiko CrossFittiä kokeilla, haluaisin sanoa, että jos mäkin pystyn, säkin pystyt! Kuten yksi treenikaverini sanoi, suurin kisa on sohvan ja salin välillä. Täällä ei tarvitse eikä pidä verrata itseään muihin, vaan treenata omien voimien ja tavoitteiden mukaan.

Katso myös: