saija

Urheilijaprofiili – Saija

Kuka olet, mistä tulet?
Olen Saija ja ikää löytyy tällä hetkellä 28 vuotta. Työskentelen lääkärinä Seinäjoen keskussairaalassa. Alkuperäiset juuret löytyy Keski-Pohjanmaalta Kannuksesta. Seinäjoen lakeuksille olen päätynyt aviomieheni kanssa useamman vuoden Oulussa asumisen jälkeen.

Millainen on liikuntataustasi?
Olen harrastanut liikuntaa koko ikäni aina jossain muodossa. Erilaisia joukkuelajeja on tullut kokeiltua useampia, joista suurimpana mainittavana liian lyhyeksi jäänyt pesäpalloura. Ratsastus ja hevoset on kulkenut mukana koko elämän aivan pikkutytöstä vielä näihin päiviin saakka 🙂 Aikuisena mukaan tuli kuntosaliharjoittelu ja erilaiset ryhmäliikuntatunnit.

Miksi aloitit CrossFitin harrastamisen?
Kuntosali ja erilaiset ryhmäliikuntatunnit alkoivat tuntua vuosien jälkeen toistavan itseään. Salilla oli hankala keksiä, mitä uutta keksisi ja motivaatio oli hukassa. Suurimpana se, että koin ettei kehitystä tapahdu ja halusin kehittää harjoittelun eri osa-alueita paremmin.

Minua on aina kiehtonut raskas treeni ja useamman vuoden ajan mietin, että haluaisin kokeilla CrossFittia. Halusin monipuolista ja koko keholle tarkoitettua treenaamista. Aikani CrossFittia ääneen pohtiessa, päädyttiin yhdessä ystäväni kanssa On Ramp – kurssille ja siitä se sitten lähti. CrossFit vei mukanaan.

Millaisena olet kokenut CrossFitin harrastamisen? Onko harrastus vastannut ennakko-odotuksiasi?
CrossFit on ollut paljon enemmän kuin osasin odottaa. Kehitys muun muassa voimassa, kestävyydessä ja liikkuvuudessa on ollut huikeaa. Treenaaminen on paljon monipuolisempaa, kuin mitä kuvittelin. Joka viikko innostun uudelleen jostain 🙂 Salin yhteisöllisyys ja positiivinen ilmapiiri on ollut kyllä yksi parhaista asioista! Sellaista en osannut odottaa, kun ensimmäistä kertaa salille menin ja missään aiemmin en ole kokenut vastaavaa.

Mitkä ovat olleet henkilökohtaisia haasteitasi ja onnistumisiasi?
Onnistumisia on paljon, ja vielä sellaisissa asioissa, joihin en uskonut pystyväni. Ihminen pystyy uskomattomiin suorituksiin hyvien valmentajien, oikeaoppisten tekniikoiden ja kannustuksen avulla. Olen yllättänyt itseni melko monesti. Aluksi treeni voi kuulosta lähes mahdottomalta, mutta kuinka mahtava fiilis onkaan sen jälkeen, kun huomaa siitä selvinneensä. Jokaiseen liikkeeseen löytyy aina skaalauksia ja treenin pystyy tekemään omalla tasollaan. Yleisesti suurimmat haasteet itselläni on ollut korvien välissä. Usko omiin kykyihin on puuttunut, vaikka kroppa olisi ehkä vielä pystynytkin parempiin suorituksiin. Näistäkin päänsisäisistä muureista on useamman kerran hypätty yli valmentajien ja treenikavereiden tsemppauksen avulla!

Tällä hetkellä olen 26 viikolla raskaana – ja kyllä, edelleen harrastan CrossFittia! Raskaus, sen mukanaan tuomat muutokset kehoon sekä niveliin ja kasvava vatsa, voidaan kai lukea jonkinlaiseksi haasteeksi. Mutta edelleen olen voinut jatkaa harrastusta ongelmitta. Kiitos asiantuntevien ja mahtavien valmentajien, aina on löytynyt jonkinlainen skaalaus tai jokin korvaava liike, joita olen voinut tehdä. Ja treenit on aina tullut tehdyksi raskaus ja vauvan hyvinvointi etusijalla 🙂 Uskon, että liikkumisen avulla olen jaksanut raskausaikanakin paremmin ja mieliala on pysynyt hyvänä. Useat ihmiset ovat ihmetelleet, että ”vieläkö käyn CrossFitissa?” Uskon, että tämä on osittain väärä mielikuva CrossFit -harjoittelusta. Liikkeitä pystyy tekemään niin, ettei ota loukkaantumisen riskiä ja skaalausten kautta myös raskaana olevalle mahdollisia liikkeitä löytyy erittäin hyvin. Monipuolinen laji siis!

Vapaa sana: jäikö jotain sanomatta
Suunnitellut treenit ovat aina monipuolisia ja vievät jokaisen kehitystä eteenpäin. On mahtavaa kun, joku sanoo mitä tehdä ja tuloksia tulee 🙂 Varsinkin tällaiselle, jolla oma mielikuvitus ei riitä monipuolisen harjoittelun suunnitteluun. Haluaisin kannustaa kaikkia CrossFittia miettiviä kokeilemaan lajia, esimerkiksi tutustumistreenien kautta.

Erityisen suuri kiitos valmentajille, jotka ovat ottaneet raskauteni niin hyvin huomioon ja mahdollistaneet harjoittelun edelleen 🙂

Katso myös: